Největším problémem při vytváření nadbytečné tukové tkáně jsou potraviny bohaté na kalorie. Nejde jen o nevhodné, zejména živočišné tuky, ale zejména o nadbytek sacharidů. Sacharidy jsou dodavatelem energie, jsou palivem pro organismus, ale příroda to zařídila tak, abychom se jimi nepřejídali a stravovali se přirozeně, např. ovocem a zeleninou či celozrnnými obilovinami, kde je kromě sacharidů obsažen i dostatek bílkovin (proteinů) a zejména vlákniny. Díky vláknině se nelze přejídat sacharidovými jídly, jenže mnoho pokrmů je v současné době na našem jídelníčku sestaveno tak, aby uspokojily chuťové pohárky, ale mnohdy na úkor našeho zdraví.
Jedním z příkladů je fastfood – klasické menu z rychlého občerstvení z bílého necelozrnného pečiva téměř bez vlákniny a k tomu nějaký sýr (opět bez vlákniny) či kus masa (bez vlákniny). Ve finále pak sníte mnohem více kalorií, než dokážete spotřebovat (spálit), a ty se pak ukládají v podobě tukového polštáře – jak jednoduché. Stačí se vrátit k prapůvodnímu stravovacímu režimu a změnit jídelníček.
Můžete využít i bílkovinnou dietu
Jestliže chcete zdravě hubnout, měli byste především začít pravidelně cvičit a více se hýbat. To je základ. A k němu připojit změnu jídelníčku. Pokud se pohybujete, zaměstnáváte svalovou tkáň, prokrvujete ji, bude zapotřebí jí poskytnout patřičnou výživu, aby se obnovila a rostla na úkor tuku v těle. A svaly potřebují hlavně bílkoviny. Můžete vsadit i na bílkovinnou dietu https://goodly.cz/potraviny-bohate-na-bilkoviny/ se speciálním nutričním složením, kterou vytvořili odborníci, a která také vykazuje pozitivní výsledky již řadu let.
Základ proteinových diet tvoří zejména syrovátka. Její výhodou je, ačkoli se jedná o složku mléka, že není potenciálním alergenem, jako je mléčný cukr. Alergie na mléčnou laktózu jsou poměrně časté, pokud ovšem trpíte alergií na mléčnou bílkovinu, syrovátku byste ze stravy měli vyloučit.