Jsou skutečně zdravé všechny tyto ryby? Nemohou některé někomu z nás spíš uškodit? Podle výsledků nových vědeckých studií bychom měli ryby na náš talíř vybírat velice opatrně. Některé totiž mohou být opravdu nebezpečné a jejich konzumaci je lepší se vyhnout.
Bezpečné ryby
Lososi
Jedničky ve zdravém rybím jídelníčku. Jeho maso obsahuje velké množství omega – 3 mastných kyselin. Odborníci ho doporučují mít na talíři často. Jeho konzumací podporujeme správné fungování našeho mozku a cév, snižujeme riziko kardiovaskulárních onemocnění. Při nákupu si dáváme pozor na jeho původ, na což ostatně nezapomínáme ani u jiných potravin.
Sledi
Ti jsou údajně rybami, které jsou nejdůležitější z ekonomického hlediska. Podobně jako je tomu u masa lososů, mají také tuk prospěšný srdci a mozku. Působí dobře na naši paměť a zrak.
Tuňáci
Mají v mase vysoký obsah bílkovin. Dobře nás zasytí, ale zároveň nám pomáhá zhubnout. Tuňáci jsou tak oblíbenými rybami, že jejich populace v mořích je díky tomu mnohem méně početná, než tomu bylo v minulosti.
Rizikové ryby
Tilápie (Robalo nilský)
Jsou to ryby sladkovodní, tučné, chutí podobné candátům. Jsou též oblíbené, navíc levnější. Bohužel ale často pochází z chovů, kde se do jejich masa dostane potravou moc chemie. Pokud je jíme hodně často, vystavujeme se zdravotním rizikům. Můžeme se začít potýkat se zánětlivými onemocněními, plicními problémy astma), vyšší hladinou inzulinu v krvi.
Mořské jazyky
Ryby patřící do rodu platýsů. Nejsou vyloženě škodliví našemu zdraví. Jejich maso ovšem nemá dle výživových odborníků velkou výživovou hodnotu. Hlavně omega – 3 mastných kyselin bychom u mořských ryb čekali mnohem více.
Žraloci a mečouni
Tak na tyto ryby pozor! Často se stává, že jsou nám představováni jako vybraná lahůdka. Kvalita jejich masa ovšem moc dobrá nebývá. Před jejich konzumací varují i pracovníci americké agentury ochrany životního prostředí. Mohou mít maso kontaminované rtutí! Tu pak lidský organismus odbourává několik týdnů a jde o záležitost velmi zatěžující. Ženy, které plánují miminko, by se dobrotám z těchto ryb měly raději vyhnout!